Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

Σαντορίνη




Το Νήσι της ΣαντορίνηςΗ Σαντορίνη είναι το τελευταίο νησί των Ν. Κυκλάδων. Αναφερόμαστε σε αυτό σαν να είναι ένα, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα συγκρότημα πέντε διαφορετικών νησιών, Η Σαντορίνη (Θήρα) είναι το κύριο νησί. Πολλοί λόγοι υπάρχουν για τους οποίους αυτό το νησί των Κυκλάδων έγινε γνωστό. Όλοι μας έχουμε δει μια εικόνα της Σαντορίνης (Ελλάδα). Χρώματα στο ουρανό, καταπληκτικά τοπίά, γαλήνη και αρμονία στους γκρεμούς της Καλντέρας ... αυτή είναι η Σαντορίνη ... Ποιητές έχουν γράψει για το νησί, καλλιτέχνες έχουν επιχειρήση να συλλάβουν την ομορφιά της. Όμως τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με την ομορφιά ... της Σαντορίνης. Υπάρχουν αναφορές για τη σύνδεση μεταξύ Θήρα που είναι το δεύτερο όνομα του νησιού με τον μύθο της χαμένης Ατλαντίδας. Το ηφαίστειο της Σαντορίνης είναι αυτό το οποίο έχει κάνει την Σαντορίνη αυτό που είναι σήμερα. Η Σαντορίνη Ελλάδα, είναι πλέον διάσημη για την Καλντέρα - που είναι το άνοιγμα που δημιουργήθηκε από το ηφαίστειο της Σαντορίνης
Αν θέλετε να κάνετε τις διακοπές σας στην Ελλάδα σε ένα νησί που προσφέρει χαλάρωση και μοναδικά χαρακτηριστικά, τότε η Σαντορίνη, είναι ο ιδανικός προορισμός! Το νησί της Σαντορίνης έχει κάποια εκπληκτικά χαρακτηριστικά, όπως η Σαντορίνη Καλντέρα και το φημισμένο ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης, που είναι και τα 2 πού δημοφιλή θέματα στις φωτογραφίες της Σαντορίνης. Οι οικισμοί της Σαντορίνης, στην Ελλάδα είναι μερικοί από τους πιο πολυφωτογραφίσμένες περιοχές στο Κυκλαδικό σύμπλεγμα, ένα άλλο μοναδικό χαρακτηριστικό του νησιού είναι η γραφική αρχιτεκτονική των μικρών λευκών σπιτιών που είναι χτισμένα στην άκρη των γρεμών της Σαντορίνης, με πανέμορφη θέα την Καλντέρα. Στο βόρειο σημείο της Σαντορίνης υπάρχει ο παραδοσιακός οικισμός της Οίας (Iα), η οποία προσφέρει στους επισκέπτες μια πανοραμική θέα της καλντέρας και του Αιγαίου Πελάγους. Η Οία (Iα) προσφέρει μια επιλογή από διάφορα ξενοδοχεία στην Σαντορίνη. Σε αυτό το πανέμορφο νησί της Σαντορίνης βρίσκεται το παραδοσιακό ξενοδοχειακό συγκρότημα Atlántida Villas με Διαμερίσματα, Στουντίος & Σουίτες, το ξενοδοχείο βρίσκεται στον οικισμό της Οίας (Iας), στην άκρη του γκρεμού, πάνω από τη μαγευτική Καλντέρα της Σαντορίνης.

δημιουργία της Σαντορίνης και η εξέλιξη του ηφαιστείου του νησίου

Σαντορίνη & Υφαίστειο
Σαντορίνη ηλιοβασιλέμα
Παραλίες του νησίου
Μορφή Σαντορίνης
Ηφαιστείο Σαντορίνης: Τα δύο μικρά νησάκια από ηφαιστείκακη λάβα στο κέντρο της Σαντορίνης ονομάζονται Παλαιά Καμένη και Νέα Καμένη, είναι τα νεότερα κομματία γης του νησίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Το ηφαίστειο είναι ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα της Σαντορίνης. Θα παρατηρήσετε μερικούς καταπληκτικούς σχηματισμούς από την λάβα του ηφαιστείου και κάποιους εκπληκτικους συνδιασμούς χρωμάτων. Από το ηφαίστειο επίσης μπορείτε να απολαύσετε μια υπέροχη θέα του νησιού της Σαντορίνης.
Το ηφαιστείο της Σαντορίνης: Το φημισμένο ηφαίστειο της Παλαιά και Νέα Καμένης, στην Σαντορίνη

Σαντορίνη τα γύρω νησιά
Απέναντι από την Σαντορίνη υπάρχουν 4 μικρά ηφαιστειακά νησία: Θηρασία, Παλαιά Kαμένη, Νεα καμένη και το ασπρονήσι. Όλα τα νησιά δημιουργήθηκαν από την έκρηξη του ηφαιστείου. Στις μέρες μας η Θηρασιά, είναι το μόνο νησί το οποίο κατοικείται. Εκδρομές για αυτά τα ηφαιστειακά νησία, αναχώρουν από το λιμάνι, ακριβώς κάτω από την Οία (Iα) το Αμμούδι. Στη μέση του κόλπου της Καλντέρας της Σαντορίνης βρίσκονται τα 2 ηφαίστεια της Σαντορίνης οπού λέγονται Παλαιά Καμένη & Νέα Καμένη, μεταξύ αυτών υπάρχουν 2 νησίων υπάρχει η περιοχής με τις θερμές πηγές όπου τα νερά εκεί είναι ζεστά λόγω του ηφαιστείου.

Η ονομασία της Σαντορίνης
Το νησί της Σαντορίνης αναφέρετε επίσης και σαν Θήρα. Η αρχαία ονομασία του νησίου είναι Στρογγυλή, αποκαλείται Στρογγυλή από τους αρχαίους Έλληνες περίπου από το 1645 π.Χ.. Ένα άλλο όνομα του νηιού, ήταν Καλλίστη (η πιο όμορφη) και αναφέρεται χωρής καμμία αμφιβολία στις φυσικές ομορφιές του νησιού. Σήμερα, η Θήρα, είναι περισσότερο γνωστή ως Σαντορίνη, το εν λόγο όνομα το η Σαντορίνη το 'χεί λάβει από ένα παρεκκλήσι της Αγίας Ειρήνης που βρησκόταν σε έναν από τους όρμους του νησίου, όπου οι Βενετοί αγκυροβολημένο τα πλοία τους.

Αξιοθέατα της ΣαντορίνηςΣτη Σαντορίνη, μπορείτε να απολαύσετε τις διακοπές των όνειρων σας. Προετοιμάστητε για τη μοναδική Σαντορίνη, Ελλάδα. Σαντορίνη, είναι πιο διάσημη για το ηφαίστειο και την Καλντέρα, το ηλιοβασίλεμα, την ασύγκριτη θέα και τις παραλίες. Άλλα αξιοθέατα της Σαντορίνης είναι περιοχές της αρχαίας πόλης του Ακρωτηρίου, θεωρείται από πολλούς ότι αποτελεί το τελευταίο κομμάτι από την χαμένη Ατλαντίδα, καθώς και το εξαιρετικό αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Θήρας και τα μουσεία των Φηρών.

Κυριακή 5 Απριλίου 2009

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ,ΒΟΥΝΑ ,ΠΟΤΑΜΙΑ















[Επεξεργασία] Γεωγραφία

Δορυφορική εικόνα της Ελλάδας
Η Ελλάδα αποτελείται από ένα μεγάλο ηπειρωτικό τμήμα, το νότιο άκρο των Βαλκανίων, το οποίο ενώνεται με την πρώην ηπειρωτική Πελοπόννησο, από τον Ισθμό της Κορίνθου, αφού η Πελοπόννησος μετά την κατασκευή της διώρυγας της Κορίνθου είναι στην πραγματικότητα νησί. Η χώρα περικλείεται από το Ιόνιο, το Αιγαίο και το Λιβυκό Πέλαγος. Το Αιγαίο περιέχει πολυάριθμα νησιά, ανάμεσά τους την Εύβοια, τη Λέσβο, τη Ρόδο και τα νησιωτικά συμπλέγματα των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, ενώ 180 χιλιόμετρα νότια των ακτών δεσπόζει η Κρήτη, το πέμπτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου. Νότια της Κρήτης είναι η Γαύδος, το νοτιότερο νησί της Ελλάδας και συνάμα της Ευρώπης. Τα κυριότερα νησιά του Ιονίου είναι η Κέρκυρα, η Κεφαλονιά, η Λευκάδα και η Ζάκυνθος. Η Ελλάδα έχει μήκος ακτών 15.021 χιλιόμετρα, που θεωρείται εξαιρετικά μεγάλο, και οφείλεται στον πλούσιο οριζόντιο εδαφικό διαμελισμό και το έντονο ανάγλυφο της περιοχής, καθώς και στο πλήθος των αναρίθμητων νησιών, τα οποία είναι πάνω από 1500, και είναι κυρίως αποτέλεσμα της σύγκρουσης της Αφρικανικής τεκτονικής πλάκας με την Ευρωπαϊκή. Έχει μήκος συνόρων που πλησιάζει τα 1.181 χιλιόμετρα.

[Επεξεργασία] Βουνά της Ελλάδας
Κύριο άρθρο: Κατάλογος βουνών της Ελλάδας
Περίπου το 80% του εδάφους της Ελλάδας είναι ορεινό ή λοφώδες. Μεγάλο μέρος του είναι ξηρό και βραχώδες, ενώ μόνο το 28% του εδάφους είναι καλλιεργήσιμο. Τα υψηλότερα βουνά είναι:
Βουνό
Υψόμετρο
Τοποθεσία
Όλυμπος
2917
Θεσσαλία (Λάρισα), Μακεδονία (Πιερία)
Σμόλικας
2637
Ήπειρος (Ιωάννινα)
Βόρας (Καϊμάκ Τσαλάν)
2524
Μακεδονία (Πέλλα, Φλώρινα), ΠΓΔΜ
Γράμμος
2520
Μακεδονία (Καστοριά), Ήπειρος (Ιωάννινα), Αλβανία
Γκιώνα
2510
Στερεά Ελλάδα (Φωκίδα)
Τύμφη (Γκαμήλα)
2497
Ήπειρος (Ιωάννινα)
Βαρδούσια
2495
Στερεά Ελλάδα (Φωκίδα, Αιτωλοακαρνανία, Ευρυτανία)
Αθαμανικά όρη
2469
Ήπειρος (Ιωάννινα), Θεσσαλία (Τρίκαλα)
Παρνασσός
2457
Στερεά Ελλάδα (Φωκίδα, Βοιωτία, Φθιώτιδα)
Ψηλορείτης (Ίδη)
2456
Κρήτη (Ρέθυμνο)

[Επεξεργασία] Λίμνες της Ελλάδας
Κύριο άρθρο: Κατάλογος λιμνών της Ελλάδας
Η Ελλάδα έχει αρκετές λίμνες, οι περισσότερες των οποίων βρίσκονται στο ηπειρωτικό της τμήμα. Οι μεγαλύτερες λίμνες στην ελληνική επικράτεια είναι:
Λίμνη
Έκταση
Τοποθεσία
Τριχωνίδα
96.513 τ.χλμ
Στερεά Ελλάδα (Αιτωλοακαρνανία)
Βόλβη
75.600 τ.χλμ
Μακεδονία (Θεσσαλονίκη)
Βεγορίτιδα
72.488 τ.χλμ
Μακεδονία
Βιστονίδα
45.625 τ.χλμ
Θράκη (Ξάνθη)
Κορώνεια
42.823 τ.χλμ
Μακεδονία (Θεσσαλονίκη)
Μικρή Πρέσπα
43.122 τ.χλμ *
Μακεδονία (Φλώρινα), Αλβανία, ΠΓΔΜ
Μεγάλη Πρέσπα
38.325 τ.χλμ *
Μακεδονία (Φλώρινα), Αλβανία, ΠΓΔΜ
Κερκίνη
37.688 τ.χλμ
Μακεδονία (Σέρρες)
*ελληνικό τμήμα
Υπάρχουν επίσης και αρκετές τεχνητές λίμνες κυρίως για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, όπως η Λίμνη Κρεμαστών (68.531 τ.χλμ) και η Λίμνη Πολυφύτου (56.793 τ.χλμ), ενώ οι λίμνες του Μόρνου, του Μαραθώνα και η λίμνη Υλίκη υδροδοτούν την Αθήνα.

[Επεξεργασία] Ποτάμια της Ελλάδας
Αρκετά ποτάμια διαρρέουν την Ελλάδα, από τα οποίο κανένα δεν είναι πλεύσιμο. Μερικά από τα μεγαλύτερα, τα Δέλτα που σχηματίζουν στην εκροή τους προς την θάλασσα αποτελούν σημαντικούς υγροβιότοπους, όπως αυτοί του Αλιάκμονα και του Έβρου. Ποταμοί όπως ο Πηνειός στην Θεσσαλία, υδροδοτούν μεγάλες γεωργικές εκτάσεις με την βοήθεια καναλιών, ενώ σε άλλα έχουν δημιουργηθεί τεχνητές λίμνες για την λειτουργία υδροηλεκτρικών εργοστασίων. Ένα αμφιλεγόμενο για οικολογικούς λόγους σχέδιο των τελευταίων δεκαετιών, είναι η εκτροπή του Αχελώου από τη νότια Πίνδο για την αντιμετώπιση του υδατικού προβλήματος της Θεσσαλίας.
Ακολουθεί κατάλογος των μεγαλύτερων σε μήκος ποταμών της Ελλάδας. Το μήκος που αναγράφεται είναι αυτό που διατρέχει την ελληνική επικράτεια.
Αλιάκμονας 297 χλμ.
Αχελώος 220 χλμ.
Πηνειός (Θεσσαλίας) 205 χλμ.
Έβρος [9] 204 χλμ.
Νέστος [9] 130 χλμ.
Στρυμόνας [9] 118 χλμ.
Θύαμις (Καλαμάς) 115 χλμ.
Αλφειός 110 χλμ.
Άραχθος 110 χλμ.

[Επεξεργασία] Κλίμα
Η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από τον μεσογειακό τύπο του εύκρατου κλίματος και έχει ήπιους υγρούς χειμώνες και ζεστά ξηρά καλοκαίρια. Το κλίμα της χώρας μπορεί να διαιρεθεί σε τέσσερις βασικές κατηγορίες:
- υγρό μεσογειακό (δυτική Ελλάδα, δυτική Πελοπόννησος, πεδινά και ημιορεινά της Ηπείρου) - ξηρό μεσογειακό (Κυκλάδες, παραλιακή Κρήτη, Δωδεκάνησα, ανατολική Πελοπόννησος, Αττική, πεδινές περιοχές Ανατολικής Στερεάς) - ηπειρωτικό (δυτική Μακεδονία, εσωτερικά υψίπεδα ηπειρωτικής Ελλάδας, βόρειος Έβρος) - ορεινό (ορεινές περιοχές με υψόμετρο περίπου >1500μ στη βόρεια Ελλάδα, >1800μ στην κεντρική Ελλάδα και >2000μ στην Κρήτη).
Οι θερμοκρασίες είναι σπάνια υπερβολικές στις παραθαλάσσιες περιοχές. Στις κλειστές εσωτερικές πεδιάδες και στα υψίπεδα της χώρας παρατηρούνται τα μεγαλύτερα θερμοκρασιακά εύρη -τόσο ετήσια όσο και ημερήσια. Οι χιονοπτώσεις είναι κοινές στα ορεινά από τα τέλη Σεπτεμβρίου (στη βόρεια Ελλάδα, τέλη Οκτωβρίου κατά μέσο όρο στην υπόλοιπη χώρα), ενώ στις πεδινές περιοχές χιονίζει κυρίως από τον Δεκέμβριο μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Έχει χιονίσει, πάντως, ακόμα και κατά μήνα Μάιο στη Φλώρινα. Στις παραθαλάσσιες περιοχές των νησιωτικών περιοχών, οι χιονοπτώσεις συμβαίνουν σπανιότερα και δεν αποτελούν βασικό χαρακτηριστικό του κλίματος. Η πόλη της Ρόδου έχει μέσο όρο 0,0 μέρες χιονόπτωσης το χρόνο. Οι καύσωνες επηρεάζουν κυρίως τις πεδινές περιοχές και είναι κοινότεροι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Σπάνια, πάντως, διαρκούν περισσότερες από 3 μέρες.
Η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των παραλλήλων 34ου και 42oυ του βορείου ημισφαιρίου και έχει μεγάλη ηλιοφάνεια όλο σχεδόν το χρόνο. Λεπτομερέστερα στις διάφορες περιοχές της Ελλάδας παρουσιάζεται μια μεγάλη ποικιλία κλιματικών τύπων, πάντα βέβαια μέσα στα πλαίσια του μεσογειακού κλίματος. Αυτό οφείλεται στην τοπογραφική διαμόρφωση της χώρας που έχει μεγάλες διαφορές υψομέτρου (υπάρχουν μεγάλες οροσειρές κατά μήκος της κεντρικής χώρας και άλλοι ορεινοί όγκοι) και εναλλαγή ξηράς και θάλασσας. Έτσι από το ξηρό κλίμα της Αττικής και γενικά της ανατολικής Ελλάδας μεταπίπτουμε στο υγρό της βόρειας και δυτικής Ελλάδας. Τέτοιες κλιματικές διαφορές συναντώνται ακόμη και σε τόπους που βρίσκονται σε μικρή απόσταση μεταξύ τους, πράγμα που παρουσιάζεται σε λίγες μόνο χώρες σε όλο τον κόσμο.
Από κλιματολογικής πλευράς το έτος μπορεί να χωριστεί κυρίως σε δύο εποχές: Την ψυχρή και βροχερή χειμερινή περίοδο που διαρκεί από τα μέσα του Οκτωβρίου και μέχρι το τέλος Μαρτίου και τη θερμή και άνομβρη εποχή που διαρκεί από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο.
Κατά την πρώτη περίοδο οι ψυχρότεροι μήνες είναι ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος, όπου κατά μέσον όρο η μέση ελάχιστη θερμοκρασία κυμαίνεται από 5-10 °C στις παραθαλάσσιες περιοχές, από 0-5 °C στις ηπειρωτικές περιοχές και σε χαμηλότερες τιμές κάτω από το μηδέν στις βόρειες περιοχές.
Οι βροχές ακόμη και τη χειμερινή περίοδο δεν διαρκούν για πολλές ημέρες και ο ουρανός της Ελλάδας δεν μένει συννεφιασμένος για αρκετές συνεχόμενες ημέρες, όπως συμβαίνει σε άλλες περιοχές της γης. Οι χειμερινές κακοκαιρίες διακόπτονται συχνά κατά τον Ιανουάριο και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου από ηλιόλουστες ημέρες, τις γνωστές από την αρχαιότητα Αλκυονίδες ημέρες.
Η χειμερινή εποχή είναι γλυκύτερη στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου από ό,τι στη Βόρεια και Ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα. Κατά τη θερμή και άνομβρη εποχή ο καιρός είναι σταθερός, ο ουρανός σχεδόν αίθριος, ο ήλιος λαμπερός και δεν βρέχει εκτός από σπάνια διαστήματα με ραγδαίες βροχές ή καταιγίδες μικρής γενικά διάρκειας.
Η θερμότερη περίοδος είναι το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου και το πρώτο του Αυγούστου οπότε η μέση μεγίστη θερμοκρασία κυμαίνεται από 29 °C μέχρι 35 °C. Κατά τη θερμή εποχή οι υψηλές θερμοκρασίες μετριάζονται από τη δροσερή θαλάσσια αύρα στις παράκτιες περιοχές της χώρας και από τους βόρειους ανέμους (ετησίες) που φυσούν κυρίως στο Αιγαίο.
Η άνοιξη έχει μικρή διάρκεια, διότι ο μεν χειμώνας είναι όψιμος, το δε καλοκαίρι αρχίζει πρώιμα. Το φθινόπωρο είναι μακρύ και θερμό και πολλές φορές παρατείνεται στη νότια Ελλάδα μέχρι τα μισά του Δεκεμβρίου.